Recuzările judecătorului şi cererile de amânare a şedinţelor de judecată au ajuns un fenomen în dosarul de învinuire a fostei notare Olga Bondarciuc, cunoscută ca „notara lui Plahotniuc”. Timp de şase luni de când a început examinarea dosarului la Judecătoria Chişinău, majoritatea şedinţelor au fost amânate, iar cele care au avut loc au fost folosite pentru examinarea prelungirii măsurii preventive sau a cererilor de recuzare a judecătorului pe caz.
Şedinţa programată pentru joi, 20 aprilie, ora 15:00 a fost amânată la solicitarea Olgăi Bondarciuc, care a invocat că în acelaşi timp urmează să participe la o şedinţă la Curtea de Apel Chişinău, unde va fi examinată solicitarea de ridicare a controlului judiciar.
Am mers la Curtea de Apel Chişinău, unde am aflat că şedinţa de judecată în cazul Olgăi Bondarciuc a fost programată pentru ora 13.00, iar instanţa s-a expus cu mai bine de oră în urmă (conform calculelor noastre, aproximativ ora 14:30). Grefierul judecătorului raportor ne-a mai comunicat că instanţa a respins demersul Olgăi Bondarciuc şi că aceasta rămâne sub control judiciar.
Precizăm că de la începutul examinării dosarului în instanţă, 28 octombrie 2022, au fost programate 17 şedinţe de judecată.
Procurorii îi incriminează Olgăi Bondarciuc „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.
Avocatul Alexandru Tonu, care o apără în instanță pe Olga Bondarciuc, spune că acuzatorii nu ar dispune de probe pentru a demonstra pretinsele acțiuni ilegale ale clientei sale.
Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reţinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională.