Justiție

Nu l-au ajutat protestele şi nici sacrificiile Marinei Tauber. Curtea de Apel a dublat pedeapsa pentru Ilan Şor

FfrQOTmXkAEIeLH
Avatar for Julieta Savitchi

Curtea de apel Chişinău l-a condamnat joi, 13 aprilie, la 15 ani de închisoare pe deputatul fugar Ilan Şor. Pedeapsa este de două ori mai mare decât cea stabilită cu aproape 6 ani în urmă de către Judecătoria Chişinău. Sentinţa este cu drept de atac în Curtea Supremă de Justiţie, dar este executorie.

Ilan Şor nu a ezitat să facă o declaraţie, cu ameninţări în adresa celor care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte curând, după gratii. Eu și susținătorii mei, cu siguranță, nu vom uita cum sub presiune s-a luat astăzi o decizie ilegală și fără limite, încălcând toate procedurile, normele, bunul simț și legea. Această decizie mă lasă rece, este absolut la fel pentru mine și nu am de gând să mă conformez acesteia. Vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim. Decizia de astăzi este răzbunare pentru faptul că eu, membrii echipei și partidului meu luptăm pentru dreptate față de oameni, pentru o viață bună a oamenilor”, a comentat deputatul fugar.

Amintim că, pe ultima sută de metri, avocaţii lui Şor şi susţinătorii fugarului au încercat încercat să deturneze procesul de judecată. Apărătorii au solicitat reluarea cercetării judecătoreşti şi recuzarea completului de judecată, iar Marina Tauber a fost scoasă cu forţa de poliţişti din sediul Curţii de Apel, unde a dat busna cu un grup de protestatari.

Prima ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a avut loc la Curtea de Apel Chişinău la 13 septembrie 2021, după ce dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Cahul, unde s-a bătut pasul pe loc timp de aproape 4 ani.

Ilan Şor a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, după retragerea Partidului Democrat de la guvernare, şi locueşte în Israel.

Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi