Mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale a Domnicăi Manole, eliberat pe un termen de trei ani, a încetat marţi, 25 aprilie. Funcţia de preşedinte a fost preluată de judecătorul Nicolae Roşca, doctor habilitat în drept, desemnat în instanţă din mediul academic.
Amintim că, Domnica Manole a fost numită președintă a CC în urma unui scandal, după ce Vladimir Țurcanu, fost deputat socialist şi considerat un apropiat al ex-preşedintelui Igor Dodon, a fost destituit din funcție, ca urmare a exprimării votului de neîncredere, iniţiativă venită din parte a judecătorilor Nicolae Roșca și Liuba Șova, la 21 aprilie 2020.
În ultimele luni, Domnica Manole a fost subiectul unor discuţii contradictorii în mass-media şi în societate. Un subiect de discuţii a fost prejudicul moral de 800.000 de lei acordat de Judecătoria Chişinău pentru atragere ilegală la răspundere penală în dosarul referendumului. Acesta a fost cea mai mare sumă achitată unei persoane din Moldova pentru erori judiciare, care nu a fost condamnată şi nu a stat în arest preventiv.
O altă decizie adoptată de CC sub preşedinţia Domnicăi Manole a fost cea prin care panglica „Sfântul Gheorghe” şi literele Z şi V pot fi utilizate în Republica Moldova doar dacă nu promovează agresiunea militară şi crimele de război.
Toamna trecută, a ieşit la suprafaţă un scandal alimentat de relaţia neprietenoasă dintre Domnica Manole şi fostul preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă. Ultimul a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate că în justiţie s-a format o grupare care vrea să controleze întreg sistemul. Declaraţia a fost făcută în timp ce se discuta asupra problemei tergiversării dosarelor de corupţie mare în instanţele de judecată.
Musteață a spus că în justiţie activează două clanuri, clanul Dianei Scobioală (actual judecător CtEDO, fiica familiei Sîrcu – mama ex-judecător la CSJ, tatăl – ex-procuror) și clanul Domnicăi Manole, condus de avocatul Șișianu Anatol.
Musteață a menționat că aşa numitul clan Scobioală, care ar fi protejat de socialişti, a fost parțial neutralizat, odată cu trecerea PSRM în opoziţie. Cât priveşte pretinsul clan care ar fi condus de Şişianu, ar fi preluat schemele vechi, se află în plină ascensiune şi ar împiedica la înfăptuirea justiţiei în dosarele de rezonanță.