Justiție

Executorul terenurilor de la Primăria Chişinău se joacă cu focul din nou. Vrea să vândă un imobil aflat de mai mulţi ani în litigiu

cfc02b4f328a2bf87bc8679866ae8748
Avatar for Julieta Savitchi

Executorul judecătoresc Iacob Miron, ajuns în atenţia presei pentru organizarea unor licitaţieii dubioase, pare să calce din nou pe aceeaşi greblă. De data aceasta executorul a scos la licitaţie un imobil aflat de mai mulţi ani într-un litigiu civil şi pe care nu s-a pronunţat nici măcar instanţa de fond.

În urma investigaţiilor făcute de echipa noastră, am ajuns la concluzia că de fapt ar fi vorba de un şantaj pentru a determina un agent economic să retragă o plângere aflată pe rol în instanţa de judecată. Iar agentul economic în interesele căruia acţionează Iacob Miron este SRL ABC Gurmandis, deţinătorul reţelei de supermarketuri N1.

deepin screenshot select area 20240920002538

Executorul Iacob Miron pe banca acuzaţilor

Din parteneri în rivali

Neînţelegerile dintre cele două întreprinderi, ABC Gurmandis şi Iunitex SRL, care au fost partenere, au început cu mai bine de un deceniu în urmă.

Iunitex SRL deţinea un lot pentru construcţii în apropiere de piaţa agricolă din sectorul Ciocana al Capitalei. Pe care a început să construiască un complex comercial. Dar la o etapă anumită s-au terminat banii şi întreprinderea a pornit în căutarea resurselor financiare.

iuli

Iulia Deleu

ABC Gurmandis a venit cu iniţiativa să finanţeze lucrările de construcţie. Cu condiţia să-i fie cedat demisolul şi primul nivel pentru un supermarket N1.

Ulterior, între cele două firme partenere au inrvenit provocări şi neînţelegeri de ordin financiar (despre care vom relata într-o altă investigaţie jurnalistică). ABC Gurmandis a ajutat Iunitex SRL să stingă un credit bancar. După care a iniţiat un proces de insolvabilitate întreprinderii Iunitex.

Urmează un lung proces de judecată, din care Iunitex iese cu greu. Apoi întreprinderea debitoare achită întreaga datorie către ABC Gurmandis, vânzând un etaj din complexul comercial.

ABC Gurmandis SRL însă acaparează nivelul doi al clădirii, alungând de acolo agenţii economici care închiriau spaţiul comercial la Iunitex.

De atunci, proprietarii Iunitex luptă pentru spaţiul de la etajul doi, iar cei de la ABC Gurmandis nu vor nici în ruptul capului să scoată lăcăţile.

Iunitex cere prejudicii pentru venitul ratat

SRL Iunitex a încercat în repetate rânduri să intre în spaţiul care îi parţine şi chiar a solicitat ajutorul poliţiei. Oamenii legii au promis să se descurce şi au rămas doar cu promisiunea.

Iunitex SRL a acţionat în instanţă ABC Gurmandis, cerând despăgubiri pentru venitul ratat din cauza blocării spaţiului comercial în sumă de 300.000 de euro şi de jumătate de milion lei pentru prejudiciul moral cauzat.

Cum răspund proprietarii reţelei de supermarketuri

Ca răspuns la acţiunile Iunitex, cei de la ABC Gurmandis susţin că nu restituie etajul doi pentru că Iunitex nu le-a plătit dobânzile. Şi încearcă prin diferite metode să determine fostul partener să renunţe la cererea privind venitul ratat.

Anterior, în urma unei discuţii, Alexandr Nisenboim, unul din beneficiarii afacerii ABC Gurmandis, a solicitat echipei Crime Moldova să o convingă pe Iulia Deleu, administratoarea Iunitex, să renunţe la pretenţiile pentru venitul ratat. „Nu am nevoie de încăperea respectivă. Nici de acea dobândă. Să-şi retragă plângerea. Dacă veţi reuşi acest lucru, atunci am să vă stimez ca jurnalişti de investigaţie”, ne-a declarat atunci afaceristul.

deepin screenshot select area 20240920012047Alexandr Nisenboim în instanţă

Desigur că i-am spus că nu oferim servicii de mediere. Dar totuşi, am decis să-i transmitem Iuliei Deleu mesajul fostului partener. Administratoarea de la Iunitex a spus că nu poate să cedeze. „După atâtea câte mi-au făcut, nu pot să mai am încredere în ei. Să nu răspundă pentru răul pe care mi l-au făcut? Nu exclud că şi această este o nouă schemă de a lor, o capcană. Dacă nu vor încăperea, de ce nu deschid uşile? De ce au trimis agenţii de pază şi ne-au împiedicat atunci când am încercat să forţăm lăcăţile”, ne-a răspuns Iulia Deleu.

Executorul Miron, ultima şansă?

Executorul Iacob Miron insistă să vândă spaţiul cu bucluc. Chiar dacă Iunitex SRL i-a contestat acţiunile în judecată.

Prima tentativă a eşuat, deoarece nu s-a găsit niciun doritor să procure imobilul cu bucluc. Atunci am reuşit să discutăm cu executorul Miron care, deşi indirect, a confirmat versiunea unui şantaj asupra administratoarei de la Iunitex de a-şi retrage cererea din instanţă.

„Ştiu că ei se află în litigiu. Dar eu nu am ce face. Clientul a depus cerere şi noi trebuie să executăm. Ei ar trebui să se aşeze la masa de tratative. Am sfătuit-o pe dna Deleu să facă acest lucru. ABC Gurmandis doreşte, iar dna Deleu nu. Dacă s-ar aşeza la masa de tratative, această problemă cu executarea ar dispărea”, ne-a spus atunci executorul.

Iacob Miron nu s-a lăsat bătut şi în scurt timp a organizat o nouă licitaţie.

0 02 05 dc07c5bb888c9076492006cc6c95abe3d15c3bfec9d87f42ec6bb9f777e0e112 full

„Păcatele” executorului Miron

Iacob Miron s-a mai aflat în centrul unui scandal mediatic pentru organizarea unor licitaţii dubioase.

Executorul a fost învinuit în dosarul celor 20 de terenuri acaparate printr-o schemă frauduloasă de la Primăria municipiului Chişinău. Acesta  a organizat la 13 ianuarie 2016 o licitaţie în urma căreia terenurile au ajuns în proprietatea firmelor Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”. Atunci Miron a fost plasat în arest la domiciliu.

Acesta  a organizat la 13 ianuarie 2016 o licitaţie în urma căreia terenurile au ajuns în proprietatea firmelor Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”. Miron a fost plasat în arest la domiciliu.

Ministrul Justiției de atunci, Vladimir Cebotari, a emis un ordin prin care acestuia i-a fost retrasă licența pe durata aplicării de către instanța de judecată a măsurii preventive.

Înainte de scandalul cu terenurile, Iacob Miron a fost amendat de Colegiul disciplinar pentru că, având calitatea de utilizator al Registrului bunurilor imobile gestionat de Întreprinderea de Stat ”Cadastru”, a accesat, în absența unui scop și temei legal, datele cu caracter personal ale vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru. Atunci Colegiul a precizat că executorul judecătoresc nu este la prima abatere de ordin contravențional. Pe numele său mai sunt încă două hotărâri definitive și irevocabile. În decizie se mai preciza că, din 3 procese contravenționale pornite pe faptul comiterii de către executorul judecătoresc a 6 fapte contravenționale, sancțiunea contravențională sub formă de amendă a fost aplicată doar pe un singur caz, în cuantum de 1.000 de lei. Celelalte cazuri au fost  încetate pe motivul expirării termenului de prescripție, iar executorul judecătoresc a rămas nepedepsit.

Iacob Miron a reuşit să-şi restabilească licenţa obţinând câştig de cauză în instanţa judecătorească. La moment, Iacob Miron este inculpat într-un dosar pentru corupere pasivă, aflat pe rol la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Tot acolo mai este şi un dosar contravenţional în care Miron este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu