Justiție

Inspectoarea invincibilă sau judecată „ca în familie”. Video

instanta de judecata.v1
Avatar for Julieta Savitchi

Republica Moldova. Un fenomen rămâne persistent pe teritoriul dintre Nistru şi Prut. Judecătorii şi procurorii ajunşi în conflict cu legea, adesea pentru infracţiuni de corupţie, scapă de cele mai multe ori de răspundere, fiind salvaţi de către breaslă. Spre deosebire de oamenii de rând, aceştia au parte de o judecată „ca în familie”. După care mai sunt şi promovaţi în carieră.

Este şi cazul inspectorului judiciar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ludmila Ouş. După ce a fost suspenată din funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău, fiind învinuită într-un dosar de corupţie de rezonanţă, Ouş a reuşit să obţină licenţa de avocat.

Ulterior, fosta magistrată a fost achitată din lipsă de probe. Acestea fiind anulate de alţi colegi de ai săi.

În 2023, Ludmila Ouş ajunge inspector judiciar pe lângă CSM. Ca să ajungă din nou în atenţia presei de peste Prut, creând suspiciuni de abuz în executarea mandatului. Mai mult, soţul inspectoarei, de profesie medic, este inculpat într-un dosar de corupţie aflat pe rol în oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Unde câteva luni în urmă Ludmila Ouş a efectuat un control amplu al dosarelor aflate pe rol.

Recent, CSM a scos-o basma curată pe Ludmila Ouş, după o anchetă de serviciu pornită în baza mai multor plângeri privind pretinsele abuzuri comise inspectoare.

Inspector judiciar Ludmila Ouş

Inspector judiciar Ludmila Ouş/ Sursa foto: realitatea.net

Răzbunarea de la Bălţi

Doi judecători de la Curtea de Apel Bălţi, care cu mai mulţi ani în în urmă au plasat-o în arest preventiv pe fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Ludmila Ouş, învinuită pe atunci de corupere pasivă, riscă să fie atraşi la răspundere disciplinară în baza unui Act de control, semnat de Ludmila Ouş, care acum activează pe post de inspector judiciar.

Este vorba despre magistraţii Angela Revenco şi Ghenadie Liulca.

Ludmila Ouş a făcut parte dintr-un grup din patru inspectori judiciari, care în luna august a anului trecut au verificat activitatea Curţii de Apel Bălţi.

Potrivit Actului de constatare, semnat şi de Ludmila Ouş, principala abatere comisă în Curtea de Apel Bălţi la luarea deciziilor este că nu a fost aplicată pedeapsa complementară unor şoferi, prinşi beţi la volan.

Participarea Ludmilei Ouş la efectuarea controlului la o instanţă care a plasat-o anterior în arest preventiv şi semnarea unui document care îi acuză pe magistraţii care su eliberat pe numele ei mandat de arestare ridică suspiciuni privind un conflict de interese.

În acest caz, inspectoarea urma să se abţină de la efectuarea controlului.

Control pe scară largă în instanţa care îi judecă soţul

Primăvara trecută, Ludmila Ouş, alături de alţi doi inspectori judiciari, a descins cu verificări de anvergură la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Instanţa respectivă este specializată în examinarea dosarelor penale şi contravenţionale.

La acel moment, pe rol la instanţa de la Buiucani se afla şi dosarul de învinuire a lui Iurie Ouş, soţul Ludmilei Ouş. Acesta este învinuit că, în complicitate cu alţi medici, a luat mită de la mai mulşi pacienţi pentru a le oferi grad de dizabilitate.

Iurie Ouş, soţul inspectoarei

Iurie Ouş pe banca acuzaţilor/Sursa foto: crime-moldova.com

Iniţial, dosarul s-a aflat timp de câţiva ani pe rol la Judecătoria Orhei. Unul din medicii inculpaţi şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat. Iar dosarul în care mai rămâneau inculpaţi Iurie Ouş şi alţi doi colegi de ai săi, a fost trimis pentru examinare la Judecătoria Chişinău. S-a întâmplat la scurt timp după ce Ludmila Ouş a intrat în posesia mandatului de inspector judiciar.

În decurs de jumătate de an, dosarul a trecut prin mâna a doi judecători. Fără să aibă loc cel puţin şedinţa preliminară. Iar la 29 apriliei 2024, magistratul Ion Dadu a emis o încheiere cu privire la examinarea conflictului de competenţă. Astfel, dosarul a fost tras pe linia moartă.

Întâmplător sau nu, încheierea a fost emisă de Dadu în perioada când Ouş efectua controlul la Buiucani.

Amintim că însăşi Ludmila Ouş a fost pe banca acuzaţilor în instanţa de la Buiucani, fiind învinuită într-un dosar de corupţie, numit generic „Dosarul celor cinci magistrate”.

Cum a spălat imaginea unui prieten din justiţie

În luna februarie a anului curent, Ludmila Ouş a emis un act în privinţa unui judecător de la Bălţi, ajuns subiectul unei investigaţii jurnalistice. La solicitarea magistratului Valeriu Pădurari, Ouş a efectuat un control şi să constate că autorii investigaţiei au încălcat normele deontologice. Şi a venit cu propunerea privind sancţionarea disciplinară a jurnalistului.

În scurt timp a ieşit la iveală faptul că Ouş şi Păduraru se cunosc de mai mult timp şi au petrecut de minune la o nuntă în Bălţi.

Nunta a avut loc în 2022, cei doi magistraţi fiind invitaţi din partea socrului mare, un notar din Bălţi. Ludmila Ouş a venit însoţită de soţul său, Iurie Ouş Şi Valeriu Pădurari a venit cu soţia, notară în Bălţi.

Cele două cupluri au stat alături la masă, au ciocnit pahare şi au dansat împreună. Din înregistrările video de la eveniment, în care apar Ludmila Ouş şi Valeriu Pădurari, rezultă că ei se cunosc de mai mult timp şi sunt în relaţii amicale.

Magistrata Ouş, la nuntă la Bălţi

Magistrata Ouş, la nuntă la Bălţi/Sursa foto: crime-moldova.com

Continuarea pe Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu