Integritate

VIDEO// Cu doi fraţi implicaţi în activităţi criminale, promovat în funcţia de procuror. De ce a fost recuzat un membru al CSP

cristian prepelita
Avatar for Julieta Savitchi

Cristian Prepeliţă, candidat la funcţia de procuror în raionul Ungheni, a reuşit să treacă evaluarea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Candidatului i-a reuşit acest lucru după ce i-a fost admisă cererea de recuzare a membrului CSP, Andrei Cebotari, care s-a opus promovării lui Prepeliţă pe motiv că are doi fraţi condamnaţi pentru infracţiuni grave, dintre care unul este căutat de Interpol.

După înlăturarea lui Cebotari, Cristian Prepeliţă a obţinut 49,4 din 60 posibile. Anterior, Prepeliţă a picat de două ori concursul pentru Procuratura Ungheni, după implicarea lui Cebotari.

Cristian Prepeliţă a motivat cererea de recuzare prin faptul că este vecin, în satul Costuleni din raionul Ungheni, cu socrii lui Cebotari. Candidatul la funcţia de procuror în Ungheni a precizat că părinţii săi sunt în relaţii ostile cu socrii membrului CSP şi că ultimul a solicitat informaţii despre membrii familiei Prepeliţă.

În replică, Andrei Cebotari a infirmat că socrul său se află de mai mulţi ani în relaţii ostile cu părinţii lui Prepeliţă şi a acţionat din considerente de etică şi eventuale riscuri.

Cebotari a precizat că unui din fraţii candidatului, Vitalie Prepeliță, ar fi fost implicat în acțiuni de sustragere a mijloacelor financiare din bancomate pe teritoriul Federației Ruse, fiind

documentat operativ de organele de drept din statul respectiv. Cazul a fost mediatizat în cadrul emisiunii TV „Petrovka 38”, ediția din 14.02.2014.

deepin screenshot select area 20240627135533

Vitalie Prepeliţă a reușit să fugă și să revină în Republica Moldova, fiind prins și condamnat cu executare doar presupusul său complice, Adrian Scutelniciuc.

La fel, Vitalie Prepeliţă ar fi fost suspectat de complicitate în organizarea canalelor de transportare clandestină pe teritoriul României a produselor de tutungerie.

Vasile Prepeliță afost cercetat penal pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 236 alin. (2) Cod Penal RM (falsificarea banilor), stabilindui-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani. Prepeliță Vasile a fost dat în urmărire generală.

La data de 20.09.2020, în adresa Republicii Moldova a parvenit un mesaj de la BNC Interpol, în care se arăta că Vasile Prepeliţă a fost arestat pe teritoriul Regatului Spaniei.

Potrivit lui Andrei Cebotari, tatăl candidatului a depus special plângeri împotriva sa ca fiul să poată obţine recuzarea, iar în final, şi postul de procuror în Ungheni.

„Ofițerul superior de sector din Costuleni, Rudcov Radu Victor, a declarat că Vasile Prepeliță ar fi confirmat în biroul său după ce a semnat plângerea, că acestea sunt depuse în legătură cu faptul că Cristian Prepeliță nu a fost promovat de către Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror. Ba mai mult, Rudcov Radu Victor ar fi declarat că Vasile Prepeliță, în cadrul acelei discuții, ar fi adresat anumite amenințări în adresa membrilor CSP, spunând că „va rezolva problema și vor regreta cei care ar fi blocat accederea în funcția de procuror a fiului său”, a declarat Andrei Cebotari la şedinţa CSP.

Antecedentele penale nu reprezintă un impediment pentru accederea în funcţia de procuror, acestea ţinând de profilul moral al candidatului. „Legea ar permite și fratelui lui Makena să acceadă în funcția de procuror general, dacă ar avea experiență de 10 ani ca jurist. Cu ce râvnire îl va căuta poliția pe Vasile Prepeliţă, dacă acesta ajunge procuror. Doar procurorul este superiorul polițiștilor”, a declarar Andrei Cebotari.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu