Integritate

DOC// Sfârşitul procurorului Viniţchi?

pavel vinitchi
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorul din Chişinău Pavel Viniţchi ar putea să rămână în viitorul apropiat fără casă şi fără masă. Dar şi fără funcţie. Totodată, riscă să se aleagă cu un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

ANI a constatat o diferenţă de 854 785 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016 – 26.05.2023.

Decizia inspectorului de integritate în privinţa acuzatorului este una foarte dură:

1. Solicitarea către instanţa de judecată privind confiscarea averii nejustificate a lui Viniţchi.

2. Decăderea în dreptul de a exercita o funcţie publică pentru o perioadă de trei ani.

3. Înregistrarea lui Pavel Vinițchi în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică.

Totuşi, procurorul Viniţchi mai are are o şansă în instanţa de judecată, fiind în drepttul de a contesta documentul.

În calitate de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, Pavel Viniţchi a fost împuternicit cu investigarea cauzelor privind traficul de droguri. Ulterior, acuzatorul a fost delegat la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale ca să investigheze traficul de droguri.

Anume în această perioadă Viniţchi ajunge în atenţia opiniei publice. Se vehicula că procurorul ar fi cerut câte 15.000 de euro de la traficanţi ca să-i lase în libertate. Iar pentru aceasta s-ar fi ales cu porecla „Paşka Peatnaşka”. Unii presupuşi traficanţi au apelat chiar la instituţiile de presă, denunţându-l public pe Viniţchi că le-ar fi cerut bani.

O persoană l-a denunţat pe Viniţchi la Procuratura Anticorupţie că i-a cerut 15.000 de euro. Procurorii i-au organizat un fragrant. Însă ar fi avut lc o scurgere de informaţie şi Viniţchi nu s-a prezentat la locul şi ora indicată pentru a primi banii.

Pavel Viniţchi a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice, după ce a fost surprins la volanul diferitor maşini. Odată a fost bănuit că a urcat beat la volan. Acuzatorul a reuşit să iasă basma curată din acest scandal, lăsând, totuşi, loc pentru interpretări.

Una din maşinile lui Viniţchi, lăsată în faţa blocului în care locuia, a fost incendiată.

Pavel Viniţchi şi-a construit şi o mândreţe de casă de aproape 400 de metri pătraţi în parcul de pe malul lacului Ghidighici. Portalul anticoruptie.md scria că imobilul a fost procurat în mai 2020 de la judocanul Oleg Creţul, nivelul finalizării construcţiei fiind de 10 la sută. Pavel Viniţchi a raportat în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020 că achiziţia l-a costat 134.537 de lei, puţin peste 6.400 de euro.

pasa2

Casa procurorului Viniţchi, văzută de la înălţime/ Sursa foto: anticoruptie.md

Viniţchi nu a devenit însă şi proprietar al celor nouă ari de teren pe care este amplasată viitoarea sa locuinţă. Terenul rămâne în proprietatea Primăriei oraşului Vatra şi i-a fost oferit în arendă lui Oleg Creţul în noiembrie 2015, pe un termen de 16 ani, cu destinaţia construcţii. Chiar dacă Viniţchi îşi construieşte acolo casa, contractul de arendă a terenului cu Primăria Vatra rămâne în continuare pe numele lui Creţul.

a începutul lunii februarie, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), instituţie în care a lucrat şi Pavel Viniţchi, a anunţat despre reţinerea a cinci persoane suspectate de trafic de droguri din Spania în Federaţia Rusă. Printre cei reţinuţi era şi Dorin Gâncu, directorul şcolii de judo „Oleg Creţul”. Dorin Gâncu a fost surprins în repetate rânduri alături de Oleg Creţul, dar şi în anturajul ex-deputatului PDM, Corneliu Dudnic, vice-preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Judo.

Trei dintre suspecţi au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, iar Dorin Gâncu şi încă un suspect au fost plasaţi în arest la domiciliu. Dosarul se află în gestiunea procurorului Eugen Manolache.

În 2020, agenţia imobiliară O’Key Imobil nvindea un teren un teren de 13 ari cu o construcţie nefinalizată, din vecinătatea casei lui Viniţchi, cu 107 mii de euro.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu