Integritate

VIDEO// Igor Dodon ar fi redirecţionat o parte din banii obţinuţi din schema Energocom către Vladimir Plahotniuc. Declaraţia unui martor

337548785 1148083212554599 1261758809697129448 n
Avatar for Julieta Savitchi

Igor Dodon ar fi transferat o parte din venitul obţinut în schema Energocom către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către expertul în energetică Sergiu Tofilat, audiat în calitate de martor la şedinţa de judecată de luni, 10 aprilie.

Sergiu Tofilat a precizat că o bună parte din banii de care erau înşelaţi consumatorii de energie electrică din Repubşica Moldova ajungeau pe contul unei forme offshore, controlată de Plahotniuc.

Expertul a mai declarat de la pupitrul martorilor că unul din presupuşii complici ai lui Dodon, un cetăţean ucrainean, era conectat la gruparea mafiotă rusească Solnţevskaia, pentru care în Ucraina a fost pornit un dosar penal.

Amintim că ex-preşedintele Igor Dodon este inculpat în dosarul numit generic „Energocom”. Dosarul a fost expediat în instanţă pe 9 septembrie 2022.  Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Procurorii susţin că, din poziția pe care o avea la acel moment Igor Dodon a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi