Corupție

Urmele primarului de Mioveni într-un proiect dubios din Republica Moldova

238140029 1714805828690023 2315267929304488688 n
Avatar for Julieta Savitchi

Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni din judeţul Argeş, România, arestat recent pentru infracţiuni de corupţie, a fost implicat în finanţarea unui proiect scandalos a Primăriei satului Măgdăceşti, raionul Criuleni. Acesta a oferit 4.500.000 de lei (echivalentul a 1.163.391 RON) din bugetul local Mioveni pentru reparaţia şi amenajarea unei grădiniţe-creşe în Măgdăceşti. Ajutorul este, un gest frumos. Doar că în aceasta a avut interes personal primăriţa din Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, care a vândut administraţiei locale imobilul şi terenul pe care soţul ei l-a procurat, tot de la administraţia locală, de câteva ori mai ieftin. Schema a fost făcută publică de jurnaliştii de investigaţie de la Ziarul de Gardă şi portalul anticoruptie.md. Astfel, Ion Georgescu a ştiut, cel mai probabil , că finanţează un proiect dubios.

Imobilul care a îmbogăţit primăriţa cu 1.300.000 de lei

Clădirea fostei şcoli care este transformată în grădiniţă are suprafaţa de 761,7 metri pătraţi, iar terenul pe care este amplasată, de 0,2078 ha. Iniţial, terenul avea 40 de ari. Potrivit investigaţiei publicate pe portalul anticoruptie.md, documentele cadastrale arată că Victor Cojocaru a cumpărat imobilul şi terenul aferent la începutul anului 2006, în urma unei licitaţii.

Imobilul a fost cumpărat de la administraţia publică locală cu 24 de mii de dolari, echivalentul a 300 de mii de lei în perioada respectivă. Patru ani mai târziu, în 2010, Victor Cojocaru a lăsat imobilul gaj la banca comercială Moldindconbank pentru un credit de 900.000 lei.

La alegerile locale din 2011, Liuba Cojocaru câştigă primul mandat de primar al comunei Măgdăceşti, ulterior obținând încă două mandate de primar. În toamna anului 2017, familia Cojocaru a scos în vânzare clădirea fostei şcoli din Măgdăceşti şi 20 de ari din teren, cu 75 de mii de euro, echivalentul în perioada respectivă a 1.500.000 de lei.

La finele anului 2017, administraţia publică locală ridică problemă de a se mai construi încă o grădiniţă în sat.

În martie 2018, Primăria Măgdăceşti a semnat un contract cu Agenţia de evaluare Vlasercom, care a stabilit că preţul de piaţă al imobilului deţinut de Victor Cojocaru este de 1.581.200 de lei.

La 10 mai 2018, Consiliul comunal Măgdăceşti a aprobat procurarea imobilului deţinut de Victor Cojocaru cu 1.600.000 de lei. Decizia a fost votată de către 10 din cei 15 consilieri ai comunei Măgdăceşti, toţi membri ai PLDM, formaţiune din care făcea parte şi Liuba Cojocaru. Trei consilieri au lipsit la şedinţa respectivă, iar doi s-au abţinut de la vot.

La 4 iunie 2018, administraţia publică locală a satului Măgdăceşti, condusă de Liuba Cojocaru a semnat cu Victor Cojocaru contractul de vânzare-cumpărare a imobilului.

Potrivit portalului anticoruptie.md, reparaţia şi amenajarea noii grădiniţe a costat aproape 12 milioane lei, dintre care partea leului a fost alocată de căte Consiliul raional Criuleni, unde este consilier şi Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru, iar 4.500.000 au fost alocate de către Primăria Mioveni din judeţul Argeş, România, localitate înfrăţită cu comuna Măgdăceşti.

Ion Georgescu a fost invitat la inaugurarea grădiniţei, fiindu-i oferită şi onoarea să taie panglica.

georgescu taie panglica n

Georgescu taie panglica la grădiniţă

Este curios faptul că în acelaşi timp cu lucrările de la grădiniţă în curtea Liubei Cojocaru a apărut un foişor, realizat din materiale de construcţie, vizibil identice cu cele de la şantier.

Urmele senatorului Viorel Badea sau cum a fost realizată înfrăţirea dintre Mioveni şi Măgdăceşti

Înfrăţirea dintre Mioveni şi Măgdăceşti a avut loc în martie 2016, fiind realizată de primarii Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru. Această relaţie pare să fi fost pregătită de către un prieten de familie a primăriţei de la Măgdăceşti. Este vorba de Mihai Conţiu, un jurnalist din România venit în Republica Moldova la începutul anilor 2000. Acesta a fost angajat la ziarul „Moldova Suverană”, în timpul guvernării comuniste de la Chişinău fiind un susţinător înflăcărat al liderului comunist Vladimir Voronin. Acesta i-a oferit lui Conţiu cetăţenia Republicii Moldova, după ce jurnalistul a declarat public că este spion român la Chişinău.

Mihai Conţiu a criticat protestatarii din aprilie 2009 şi a atăcat scriitori, jurnalişti şi politicieni pro-români. Jurnalistul a criticat mişcarea unionistă şi s-a pronunţat împotriva unei potenţiale uniri a Republicii Moldova cu România.

În 2020, Conţiu a primit de la fostul preşedinte Igor Dodon ordinul Gloria Muncii.

Într-un articol publicat de Conţiu în „Moldova Suverană”, în 2015, acesta se declară „vechi prieten de familie” cu Liuba Cojocaru, pe care o ridică în slăvi, menţionând că în faţa ei „tremură şi cei mai fioroşi bărbaţi”.

În aşa zisul reportaj în care îl declara drept o nulitate pe fostul primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, Mihai Conţiu relatează cum l-a adus pe senatorul PNL Viorel Badea la Măgdăceşti.

„Pe data de 8 Martie, l-am invitat pe Eduard Alexandru, consilier al senatorului român Viorel Badea şi din partea PPE, să mă însoţească într-o vizită la Măgdăceşti. De Ziua Femeii, într-un local extrem de încăpător şi modern din Măgdăceşti, Liuba Cojocaru a invitat peste 400 de femei din sat, cărora le-a oferit o masă de post, aflaţi fiind în Postul Paştelui, şi un spectacol de muzică şi dans de zile mari, la care au participat grupuri şi interpreţi locali, de la Chişinău şi din România, fanfara satului şi orchestra de muzică populară şi folclor condusă de maestrul Petre Neamţu.

Aceasta este doar una din tradiţiile iniţiate de Liuba Cojocaru, care, printre altele, este şi preşedinta asociaţiei locale de femei. De cînd a devenit primăriţă, Liuba Cojocaru obişnuieşte ca să-i viziteze periodic, fireşte că acasă, pe toţi locuitorii satului, să afle ce probleme au sau, pur şi simplu, să stea la taclale cu ei. Metaforic vorbind, Liuba Cojocaru este femeia şi primarul în faţa căreia tremură şi cei mai fioroşi dintre bărbaţi, iar asta pentru că dezarmează pe oricine cu dîrzenia, hărnicia şi bunele ei intenţii. Acestea şi realizările ei concrete, ca primăriţă, au fost poate şi motivele care l-au determinat pe Eduard Alexandru să-l convingă ca să viziteze Măgdăceştiul pe Viorel Badea, senator român care-i reprezintă pe românii de pretutindeni, al cărui birou senatorial de la Chişinău este reprezentat de acelaşi Eduard Alexandru”, scrie Conţiu.

viorel

Viorel Badea cu Liuba Cojocaru la Măgdăceşti./ Sursa: MS

Potrivit fostului jurnalist al lui Voronin, Viorel Badea a vizitat Măgdăceştiul la câteva zile după consilierul său. Precizăm că, puţin mai înainte, în ianuarie 2015, senatorul PNL, a onorat cu o vizită şi redacţia „Moldova Suverană”, care până nu demult atacase tot ce este românesc.

viorel badea

De la stânga la dreapta: Mihai Conţiu, Viorel Badea şi Ion Berlinschi/ Sursa: MS

„În ziua de 14 martie, împreună cu Viorel Badea ş Eduard Alexandru am fost în vizită la Primăria şi în satul Măgdăceşti. Cu acest prilej, senatorul român a avut suficiente motive să fie încîntat şi chiar entuziasmat de realizările obţinute de Liuba Cojocaru, de respectul de care se bucură în faţa locuitorilor Măgdăceştiului tocmai din cauza acestora.(…). . Pe mai departe, primăriţa mai are în proiect reparaţia capitală a tuturor străzilor şi trotuarelor, dar şi un vis pentru al cărei realizare senatorul Viorel Badea i-a spus că îi va acorda tot sprijinul. Liuba Cojocaru vrea să-i smulgă pe tineri din sedentarismul din faţa internetului pe tinerii satului, în care funcţionează şi o şcoală sportivă, şi să le ofere un complex polivalent, care să cuprindă un teren de fotbal modern, terenuri mai mici pentru antrenamente, pentru tenis, volei etc., un club sportiv şi cu încăperi destinaţie culturală şi altele. Pentru aceasta, deja a întocmit şi un proiect”, mai relata Conţiu.

Peste un an, Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru au semnat actul de înfrăţire între Mioveni şi Măgdăceşti. Precizăm că Mioveniul este o localitate bogată, pe teritoriul ei fiind amplasată uzina de automobile Renault – Dacia.

Ultima vizită a lui Ion Georgescu la Măgdăceşti

După înfrăţirea celor două localităţi, Măgdăceştiul a primit fonduri importante de la Primăria Mioveni, fiind realizate mai multe proiecte. Pe care Liuba Cojocaru le-a prezentat drept o realizare a sa. Ultimul proiect de la Măgdăceşti planificat de Liuba Cojocaru, care urma să fie finanţat şi din banii Mioveniului, este construcţia unui centru cultural sportiv.

georgescun

Despre aceasta a anunţat Liuba Cojocaru în biserica aflată sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei şi a Patriarhiei Moscovei, la 21 septembrie 2023, de hramul localităţii.

Ion Georgescu a fost alături de Liuba Cojocaru în biserică, fiind un invitat de onoare la hramul satului. Primarul de la Mioveni nu a venit cu mâna goală, da cu un set de scaune sculptate în lemn, pentru biserică.

Echipa noastră a scris cum un preot de la Mitropolia Basarabiei, cu blagoslovirea Mitropolitului Petru Păduraru, a pornit construcţia unei biserici în Măgdăceşti. Lucrările au fost stopate în urma campaniei de denigrare pornite de parohului Igor Cornea de la biserica la care Georgescu a venit cu donaţii, şi a refuzului Liubei Cojocaru de a elibera autorizaţie de construire. Iar Igor Cornea nu se oboseşte să aducă laude primăriţei în predicile sale.

Aceasta a fost ultima vizită a primarului de Mioveni la Măgdăceşti. La începutul lunii curente, Ion Georgescu a fost reţinut de procurorii DNA. Procurorii anticorupție spun că în toamna anului trecut Georgescu s-ar fi folosit de funcție și ar fi acceptat promisiunea de a primi 30 de mii de euro de la o persoană, în schimbul angajării rudei acesteia din urmă pe un post de medic la Spitalul Orășenesc Mioveni.

Suma enorma pe care ar fi solicitat-o Georgescu de la un prieten de al său doar pentru a-i angaja fiica în calitate de medic chirurg la un spital lasă loc de foarte multă îndoială şi interpretare despre cât de integru a fost atunci când a eliberat sume enorme din bugetul localităţii pentru Măgdăceşti. Mai ales când întreaga ţară este cuprinsă de febra „otkaturilor”.

Georgescu a fost suspendat din funcţie, iar şefii de la PSD vor să-l excludă şi din partid.

Presa de peste Prut scrie că Georgescu este primar de 17 ani în localitatea care găzduiește fabrica Dacia. Ion Georgescu s-a lăudat în repetate rânduri că știe bine limba rusă și a arătat fățiș prietenia pentru China.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

Lasă un comentariu